Dimensioneren van systemen
Het dimensioneren voor verwarming
Om uit te werken hoe krachtig de systemen moeten zijn die je wil installeren om je woning te verwarmen, heb je een aantal gegevens nodig over je woning / de te verwarmen ruimte(s).
Factoren die de warmtevraag beïnvloeden
De belangrijkste zijn de grootte van de woning en de mate van isolatie. Maar ook hoeveel energie u verliest door ventilatie. De ligging van de woning is ook van invloed. Is de woning georiënteerd op het zuiden, en schijnt de zon er op? Is het een losstaande woning of een appartement? Heeft u met andere woorden ‘warme buren’.
Om het eenvoudig te maken wordt er soms met kerngetallen gewerkt.
Dit wordt uitgedrukt in het aantal Watt / m2. Dit betekent het benodigde verwarmingsvermogen per m2 oppervlakte van het gebouw. In het gunstigste geval is dit zo’n 40 Watt/m2 bij een passief huis (Energieklasse A++). Maar bij slecht geïsoleerde oudbouw met enkel glas kan dit al snel oplopen tot 140 Watt/m2. We werken met een gemiddelde verdiepingshoogte van 2,40m. Ook de ligging en de functie van de ruimte kunnen verder de warmtevraag beïnvloeden. Onderstaande tabel dient dan ook eerder als een indicatie bekeken te worden.
Type woning | Warmtevraag (in W/m2, benaderend) |
---|---|
Een erg goed geïsoleerde woning, minimaal ventilatie verlies, en ligging op het zuiden. Het gebouw komt overeen met een passief huis of een woning met energieklasse A+ of A++. | 40 |
Een erg goed geïsoleerde woning met een minimaal ventilatie verlies, gelegen op het zuiden. Het gebouw komt overheen met een energieklasse A. | 60 |
Een goed geïsoleerde woning, nieuwbouw of renovatie. Het verlies aan warmte door ventilatie is gemiddeld. | 80 |
Een gemiddeld geïsoleerde woning met een groot warmteverlies door ventilatie. | 100 |
Een ruimte met een lage isolatiegraad, bijvoorbeeld een oud gebouw met nieuwe ramen en licht geïsoleerde muren. | 120 |
Een niet geïsoleerde woning of ruimte (oudbouw) met enkel glas. | 140 |
Wil je toch graag een meer precieze berekening van de warmtevraag kunnen uitwerken, om zo ideaal je verwarmingssysteem te kunnen uitkiezen, dan raden we je aan te werken via een berekening van de warmtetransmissie. In een theoretisch complete aanpk dien je dan ook nog te kijken naar de ventilatieverliezen en warmteopbrengsten en -verliezen.
Bij het bepalen van de warmtevraag zou je ook kunnen werken met een 'normale vraag' om dan op momenten dat het erg koud is, te gaan werken met een bijverwarming die bijvoorbeeld op pellets of hout kan werken. Daarbij kan het hoofdsysteem dus iets kleiner zijn qua capaciteit en zeker de bijverwarming kan een relatief beperkte capaciteit hebben bij deze aanpak.
Deze trend - om meer naar modulaire systemen te gaan voor verwarming en sanitair warm water - kent een stevige opmars in België. Er zijn tal van opties en combinatiemogelijkheden die interessant kunnen zijn om te bekijken.
Je zou bijvoorbeeld ook kunnen kijken naar de koellastberekening (verder meer hierover) om zo te kunnen bekijken wat op een hete zomerdag je vraag zou zijn naar afkoeling. Indien je dan kiest voor een systeem dat beide functies aankan - verwarmen en afkoelen - weet je zo zeker dat je de juiste capaciteit hebt voorzien. Zo kunnen lucht-lucht warmtepompen (beter bekend als airconditioningsystemen) en omkeerbare lucht-water warmtepompen zowel zorgen voor gezellige warmte in de wintermaanden als heerlijke verkoeling in de zomer.
Van warmtevraag naar dimensioneren
Wanneer de warmtevraag gekend is, is de volgende stap het bepalen van de capaciteit voor je verwarmingssysteem.
Voor een warmtepomp maak je best eerst een berekening van je warmteverlies. Dit kan je doen via de tool van Thomas More.
Vervolgens werk je via een geïntegreerde berekening de grootte van je systeem uit - zo krijg je het benodigde vermogen van de warmtepomp, de totale warmtevraag en kan je ook bekijken hoeveel alternatieven brandstoffen je zouden kosten. Dit kan via de selectietool warmtepomp.
Voor een pelletkachel geldt: https://www.haveverwarming.nl/kenniscentrum/het-vermogen-van-een-haard-of-kachel
Hopelijk heeft onze analyse je ietwat wijzer gemaakt over de verschillende elementen die relevant kunnen zijn bij het dimensioneren van je systeem voor verwarming.
We staan je graag bij om verder en meer in detail te kijken naar je persoonlijke situatie, om zo tot een oplossing te komen die het beste past bij jouw noden en wensen. Laat gerust van je horen!
We helpen je ook graag bij het dimensioneren van de systemen die je wenst te (laten) installeren. Meer uitleg daarover kan je hier vinden.